Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hogyan ünnepled a karácsonyt?
  2012-12-23 19:32:24, vasárnap
 
  Hogyan ünnepled a karácsonyt?




Ez a kicsi gyermek, aki most édesanyja tejét issza, a mindeneket tápláló, teremtő Isten, hogy ez, aki most pólyákba van kötözve, a mindenség erőit tartja össze, hogy ez a kicsi újszülött, aki belépett az időbe, az Örökkévaló, aki jászolban fekszik, a mindenen túl levő Végtelen, aki most sír a hideg miatt, ő vigasztal meg mindeneket, hogy ez a csöppnyi ember: végtelen fönségű Isten.

Ez a megfontolás a karácsony lényege, és mindaz az elhatározás, ami ebből következik.

Egy ilyen ünnep, mint ez az utolsó adventi vasárnap volt, amelynek délutánján már közeleg a szenteste, mely a szent Éjszakába torkollik és hétfőn karácsony ragyogására ébredünk - valljuk be - igénybe vesz bennünket. Főleg akkor, ha a szentmisékben felhangzó szentírási részleteken elmélkedünk: vagyis életünket szembesítjük a felfoghatatlan misztériummal: "az Ige testté lőn, és miköztünk lakozzék".

A misztérium hosszas és minket alakító szemlélésétől ösztönösen (és öntudatlanul) menekülünk egyéb teendőkbe, becsapva magunkat, hogy nincs időnk arra, aki az örökkévalóságból belépett a mi időnkbe, hogy velünk legyen (Emmánuel lesz az ő neve, ami azt jelenti: "Velünk az Isten").

Ez a karácsonyi kísértés, mert arról van szó: ne arra figyeljünk, aki érettünk emberré lett, hanem valami másra. Egyébként ez minden bűn közös gyökere: elfordítjuk arcunkat Istentől.

A kísértés (Isten ne adja, a bukás), mint mindig, három szinten kerülget bennünket.

A testi szinten: a takarításban, a bevásárlásban, a betlehemi jászol felállításában és a pásztorjáték betanításában stb. Fárasszuk ki magunkat úgy, hogy egy épkézláb gondolatunk se legyen, és az evangéliumokon való elmélkedésre ne maradjon időnk. Van ennek durvább formája is, amely inkább a hitetlen világot sújtja: evés-ivás és tobzódás, vagyis karácsonyi szilveszterezés és farsangolás, ahogy minden ünnep lassan nem egyéb, mint szilveszterezés és farsangolás.

Szakítanunk kell időt Jézusra. Elmélkedésre az evangéliumokról. Ez a "szakítani" ige erőszakosságot fejez ki. Erről van szó Az ószövetségi ember így kiáltott: "Bárcsak szétszakítanád az egeket!" - és Isten szétszakította értünk az egeket, és leszállt.

A második kísértés pszichológiai. Karácsonyi érzelmek kellenek szinte minden áron, még karácsony igazsága nélkül is. Talmi csillogás, akármilyen zenével - mert karácsony a "szeretet ünnepe". Nem igaz! Nyisd ki a misekönyvet! Nézzed húsz évszázad összes karácsonyának liturgiáját, hol találod címként: "a szeretet ünnepe"? Ehelyett: "Urunk születése", "a mi Urunk Jézus Krisztus test szerinti születése". Jól esne neked, ha a születésnapodra összegyűlt rokonság a "szeretetet" úgy általában ünnepelné, és senki észre se venne téged? Az ilyen ünneplés melyik szeretet ünnepe lenne? Az összegyűltek önszeretetéé, mely alapvetően egyetlen nagy szeretetlenség a megszületett iránt. Persze a karácsonyi kísértések és elbukások alapvetően egész évi kísértések és elbukások szimbólumai. Van olyan keresztény hívő, aki azt mondja: hagyjuk a dogmákat (igazságokat), olyan mindegy, hogy ki hogyan érti Jézus Krisztus ontológiai (létbeli) valóságát: csak a szeretet számít. Ez annak a Krisztusnak arcul köpése, és be nem fogadása, ("övéi őt be nem fogadták"), aki egyszer így szólt: "Én vagyok az Igazság", meg azt is mondotta: "Az igazság megszabadít (szabaddá tesz) titeket". Ha Jézus Krisztus nem valóságos Isten és valóságos ember: ha nem az, akiről a karácsonyi délelőtti ünnepi szentmisében énekelt János-prológus és a niceai-konstantinápolyi zsinat mondja, hogy "Kezdetben volt az Ige. Az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige. Ő volt kezdetben Istennél. Minden őáltala lett és nélküle semmi sem lett, mai lett. Benne élet volt, és ez az élet volt az emberek világossága és (ez) az Ige testté lőn, és miköztünk lakozék. Mi láttuk az ő dicsőségét, mely az Atya Egyszülöttjének dicsősége " - ha Jézus Krisztus nem ez, akkor engem ő nem érdekel. Sőt! Mivé tette magát és mi lett annak a következménye: húsz évszázad alatt negyvenmillió keresztény vértanú? Így istenemberségében lett a szeretet kinyilatkoztatója, és a Szentlélek közlésével az igazi szeretet megadója és garantálója. Karácsony csak ebben az értelemben a szeretet ünnepe.

Mindebből következik, hogy ez az ünnep (mivel egy igazság, egy tény, egy valóság) elsősorban az értelmünkhöz szól és az akaratunkhoz.

A harmadik és legsúlyosabb kísértés, értelmi természetű, és abban áll, hogy ne gondoljunk bele értelmünk minden erejével ebbe az üdvözítő titokba.

Karácsony első nagy ünneplői, például Nagy Szent Leó pápa figyelmeztet: fontold meg, ó keresztény lélek! Vagyis gondolj bele. Értelmed minden erejével ereszkedj bele a fönséges és édességes, félelmetes és szívet melengető ténybe, hogy ez a kicsi gyermek, aki most édesanyja tejét issza, a mindeneket tápláló, teremtő Isten, hogy ez, aki most pólyákba van kötözve, a mindenség erőit tartja össze, hogy ez a kicsi újszülött, aki belépett az időbe, az Örökkévaló, aki jászolban fekszik, a mindenen túl levő Végtelen, aki most sír a hideg miatt, ő vigasztal meg mindeneket, hogy ez a csöppnyi ember: végtelen fönségű Isten.

Ez a megfontolás a karácsony lényege és mindaz az elhatározás, ami ebből következik. A szent liturgia, vagyis a karácsonyi szentmisék tényleges szövegei (a valódi bevonulási és áldozási énekek, amelyek az Éneklő Egyház című könyvben vannak) és a szent zsolozsma himnuszai nem állnak meg a felületnél, hanem a misztériumok örvénylésébe vetnek bele. Az első vecsernye első himnusza mielőtt Krisztus földi születését ünnepelné, előbb azt ünnepli, amiből ez a földi születés forrásozhat: örök születését az Atyától, mielőtt a világ lett; ünnepli szent keresztjén kiontott vérét, melynek áldott hullámai megmostak bennünket és Isten gyermekévé tettek.

Legyen időnk e nagy téli csöndességben órákon át szemlélni hittől megvilágosodott emberi értelmünkkel a meg nem határozható, de minket egyre jobban meghatározó titkot: Jézus Krisztust, aki valóságos Isten és valóságos ember: istenségében egylényegű az Atyával, emberségében egylényegű velünk.

Csak ebben a velünk egylényegűvé vált Istenben lehet úgy megbízni, hogy haláltusánk verejtékezésében sem esünk kétségbe, hanem, mint Szent István, az első vértanú, nyitva látván az eget, felkiálthatunk bizalommal: "Uram Jézus, vedd magadhoz lelkemet!"

Ft. Barsi Balázs OFM

(katolikus.hu/ujember/)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: konstantinápolyi, örökkévalóságból, verejtékezésében, egyszülöttjének, szilveszterezés, születésnapodra, megvilágosodott, evangéliumokról, felfoghatatlan, evangéliumokon, felkiálthatunk, felállításában, erőszakosságot, szétszakította, szeretetlenség, szétszakítanád, karácsonyának, szentmisékben, negyvenmillió, szemlélésétől, csöndességben, misztériummal, következménye, pszichológiai, betanításában, bevásárlásban, egylényegűvé, megszületett, elmélkedésre, szembesítjük, istenségében, emberségében, összegyűltek, takarításban, értelmünkkel, misztériumok, kicsi gyermek, mindeneket tápláló, mindenség erőit, kicsi újszülött, hideg miatt, csöppnyi ember, karácsony lényege, ilyen ünnep, utolsó adventi, szent Éjszakába, szentmisékben felhangzó, felfoghatatlan misztériummal, misztérium hosszas, örökkévalóságból belépett, karácsonyi kísértés, testi szinten, Urunk Jézus Krisztus, Jézus Krisztus, Atya Egyszülöttjének, Nagy Szent Leó, Éneklő Egyház, Jézus Krisztust, Szent István, Uram Jézus, Barsi Balázs OFM,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Ha így haladunk...  Jó éjszakát  802 esztendeje, 1222. április ...  Ha így haladunk...  Facebookon kaptam  Maradék idő  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Föld napja április 22  Minden gyerek jó.  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Gizike bar...  Próbálkozni kell ahhoz,  A boldogság ült a világvégén  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A keserű igazság  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Környezetvédelem  Föld napja április 22  William Shakespeare idézet  802 esztendeje, 1222. április ...  Alakot vált...  S a dalok tanulsága  Naplemente  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Ha így haladunk...  Irgalom és ítélet  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Emlék  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Jó éjt  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Emberként automatikusan értéke...  Jó éjszakát  Pillangó  Paul David Tripp Április 24  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Jó éjszakát  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Zilahy Lajos gondolata  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Szép estét  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Fodor Ákos költő,  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Ünnepelj csak  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  A legnagyobb hiánycikk manapsá... 
Bejegyzés Címkék
kicsi gyermek, mindeneket tápláló, mindenség erőit, kicsi újszülött, hideg miatt, csöppnyi ember, karácsony lényege, ilyen ünnep, utolsó adventi, szent Éjszakába, szentmisékben felhangzó, felfoghatatlan misztériummal, misztérium hosszas, örökkévalóságból belépett, karácsonyi kísértés, testi szinten, betlehemi jászol, pásztorjáték betanításában, épkézláb gondolatunk, evangéliumokon való, hitetlen világot, ószövetségi ember, második kísértés, szeretet ünnepe, születésnapodra összegyűlt, ilyen ünneplés, összegyűltek önszeretetéé, megszületett iránt, karácsonyi kísértések, szeretet számít, igazság megszabadít, karácsonyi délelőtti, élet volt, emberek világossága, szeretet kinyilatkoztatója, igazi szeretet, értelmünkhöz szól, üdvözítő titokba, szent liturgia, karácsonyi szentmisék, valódi bevonulási, szent zsolozsma, misztériumok örvénylésébe, első vecsernye, földi születés, világ lett, velünk egylényegűvé, első vértanú, konstantinápolyi, örökkévalóságból, verejtékezésében, egyszülöttjének, szilveszterezés, születésnapodra, megvilágosodott, evangéliumokról, felfoghatatlan, evangéliumokon, felkiálthatunk, felállításában, erőszakosságot, szétszakította, szeretetlenség, szétszakítanád, karácsonyának, szentmisékben, negyvenmillió, szemlélésétől, csöndességben, misztériummal, következménye, pszichológiai, betanításában, bevásárlásban, egylényegűvé, megszületett, elmélkedésre, szembesítjük, istenségében, emberségében, összegyűltek, takarításban, értelmünkkel, misztériumok, értelmünkhöz, szentmisében, örvénylésébe, öntudatlanul, önszeretetéé, pásztorjáték, akaratunkhoz, figyelmeztet, legsúlyosabb, világossága, megfontolás, haláltusánk, szimbólumai, liturgiáját, misekönyvet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5712
  • e Hét: 19942
  • e Hónap: 31053
  • e Év: 184549
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.